Historie

In 1953/1954 leeft binnen het C.J.M.V. (Christelijke Jonge Mannen Vereniging) het idee een eigen muziekvereniging te starten. Er worden o.a. foto’s verkocht, waarop te lezen is: CJMV Tamboer- en Pijpercorps Alphen.

Op 29 oktober 1955 wordt de vereniging officieel opgericht met de naam Tamboer- en Pijperkorps “Con-Brio”, kortweg: tamboerkorps CON BRIO. De eerste jaren na de oprichting treedt Con Brio bij optochten en serenades vaak samen met Arti et Religioni op.

Bovenstaande foto’s komen uit het privébezit van één van de leden van het eerste uur: de heer W.G. Griffioen

In 1958 verschijnt de vereniging met een majorettegroep. De dames dragen een witte rok, een jasje en een petje met pluim.

De vereniging zet zich ook in om jaarlijks een Taptoe in Alphen te krijgen, zoals ook in Woerden. De eerste Taptoe wordt op 27 juni 1959 op het Nabij-plein gehouden. Waarschijnlijk is de laatste Taptoe in 1962 geweest.

In 1960 zijn bij de vereniging nu ook trompetten te horen en wordt er hard gestudeerd op de mars Holland Jubelt. De leden van het muziekkorps dragen een jasje. De kosten van Fl. 25,00 werden door elk lid zelf betaald. Er zijn nu ook hoornblazers bij de vereniging. Daarentegen is de pijpersgroep al verdwenen.

In 1961 verandert CON BRIO radicaal.  Er wordt fors aan ledenwerving gedaan. De instructeurs de Vrij maken plaats voor B. v.d. Pluim. en tijdens de ledenvergadering van 2 oktober 1961 wordt het Tamboer- en Pijperkorps opgeheven en wordt  “Tamboer- en Jachthoornkorps CON BRIO” opgericht. De majorettengroep is daarmee ook verdwenen.

Historie5.gif

In 1962 is het uniform: wit overhemd, zwarte stropdas, rood vestjasje, donkerblauwe broek met rode bies en zwarte schoenen.  Er zijn jachthoorns aangeschaft (Fl. 116,25 per stuk), maar de nodige gelden zijn er niet: bestuursleden schieten het geld zolang voor. Acties zoals Fancy Fair, verkoop van ansichtkaarten en balpennen helpen enigszins de schuld af te lossen.

Historie6.gif

Het jaar 1965 begint met grootse plannen: er moeten nieuwe trommen aangeschaft worden voor nieuwe leden en voor alle 30 huidige leden moeten nieuwe hoofddeksels gekocht worden. 
De kosten komen neer op Fl. 2500,00 terwijl de leden een contributie betalen van slechts Fl. 0,50 per week. (gelukkig was er al Fl. 2000,00 gespaard)

Op 6 november 1965 viert CON BRIO het 10-jarig bestaan in de aula van de Immanuelschool. Het jaar wordt afgesloten met de verkoop van oliebollen. Deze kosten slechts Fl. 1,00 voor 8 stuks. Uit het financieel overzicht wordt duidelijk wat er werkelijk gebeurd moet zijn: de opbrengst was Fl. 2069,00 dus waren er maar liefst 16552 oliebollen door de leden verkocht!

1966 staat in het teken van nieuwe uniformen: Een rode cape met grijze voering, grijze broek en een blauwe pet (sjakootje genoemd). De kosten van Fl. 80,00 per uniform zijn nog een hele uitgave!   De presentatie vindt plaats op 28 april 1966.  Ook werden in dat jaar 7 nieuwe trommen aangeschaft.

Het gaat zo goed met de vereniging dat besloten wordt te splitsen in een seniorengroep (19 leden waarvan 6 hoorn blazen) en een juniorengroep (22 leden als tamboer!).

In 1971 wordt een nieuwe start gemaakt met majoretten.

Op 29 april 1972 wordt Con Brio uitgepakt: de miniretten en majoretten komen te voorschijn met de band in een zelf ontworpen uniform; ze zijn uniek in Nederland. (Bruine broek en ecru jasje en witte kolbak) De vereniging voert nu als naam: Tamboer- en Majorettenkorps Con Brio en richt zich meer op optreden dan op het meedoen aan concoursen.

In 1974 is Con Brio vaak te vinden in Noord Brabant en in België. Het oog is gericht op het 20-jarig bestaan en daarmee op een Koninklijke Goedkeuring. Op 13 juni 1975 wordt de goedkeuring afgegeven aan Drumband Trompetten- en Majorettenkorps “Con-Brio”.  Inmiddels is de 130 leden tellende vereniging in een nieuw uniform voor de zomerperiode gestoken: een cowboypak in bruin, oranje en witte hoed.

In juni 1975 treedt Con Brio op in Parijs: een geweldige ervaring en op 26 en 27 maart 1977 is Con Brio in Chalon-sur-Saône met veel optreden, veel vrije tijd en veel contacten tot lang daarna.

De groep op de foto "Jubileum taptoe 1980" bestond in zijn geheel uit oud leden, die onder leiding van de heer van der Pluijm (voormalig instructeur) een aantal marsen instudeerden. Tijdens de viering van het 25-jarig jubileum in de Rijnstreekhal werd hiervan onder leiding van tambourmaitre Arie Spruijt een presentatie verzorgd.

Er wordt hard gewerkt voor het 25-jarig bestaan. 
Het feest heeft als hoogtepunt een muziekfestijn in de Rijnstreekhal. Op die feestdag (25 oktober 1980) presenteert CON BRIO het nieuwe uniform: geel jasje, blauwe broek en zwarte kolbak.

Op 5 februari 1984 loopt CON BRIO mee in de carnavalsoptocht in Keulen. Dat jaar gaan ook voor het eerst leden als Sint en Piet op pad.

De vakantie van 1985 wordt ruw verstoord: op 1 augustus wordt brand gesticht in het gebouw aan de Paradijslaan. De vereniging vermaakt zich desondanks in Duinrell op 18 augustus.

Het 30-jarig jubileum wordt met ruim 1100 muzikanten gevierd in de Rijnstreekhal op 26 oktober 1985. Bijzondere gast: De Josti Band.

Het carnavalsweekend van 1 en 2 maart 1987 in Eschweiler is een bijzondere ervaring.  Op 9 oktober 1987 presenteert Con Brio het nieuwe uniform: zwart met rode accenten en kolbak.

Het jaar 1988 staat in het teken van zoeken naar een nieuwe repetitieruimte. Na het optreden in Villefranche-de-Rouergue (24 juni) lijkt de ruimte onder de Julianabrug de nieuwe oefenruimte te worden. Het wordt echter het Emmagebouw in Park Rijnstroom, waar de instrumenten in een heuse kluis konden worden opgeborgen.

In 1989 wordt gewerkt aan een nieuw gebouw voor meerdere verenigingen, waar zelfs een maquette van gemaakt wordt. Er worden alvast stenen verkocht voor een sponsormuur.  Het plan verdwijnt langzaam via bezuinigingen en CON BRIO betrekt op 15 juli 1989 noodlokalen aan de Tolstraat. 
Op 21 september vindt een Taptoe plaats in de Rijnstreekhal.

Medio oktober 1990 betrekt CON BRIO lokaliteiten van de Willibrordusschool aan de Paradijslaan. In het 35-jarig bestaan is dit de 34ste verhuizing. Het jubileum wordt gevierd met een foto- en filmavond.

Een geweldig optreden was in februari 1993 de carnavalsweek in Nice.  Daarna volgt nog een optreden op 29 september voor het bezoek van Koningin Beatrix aan Alphen (opening Ecolonia).

In 1994 werd meegedaan aan het tv-programma van Bart Boos (17 maart). Ook de opening van Archeon was een belevenis op zich.  Heel gezellig was het dagje in Ponypark Slagharen van 29 mei 1994. In 1994 werd in totaal 50 keer opgetreden.

Historie9.gif

Het 40-jarig jubileum wordt in 1995 gevierd met een Taptoe, een Showconcours en een Parade in het centrum. Voor de leden was er een feestavond in De Thermen, waar één van de mede-oprichters, Arie Spruyt, een Koninklijke onderscheiding kreeg.

In het voorjaar van 1997 besluit een aantal jongeren binnen de vereniging een "eigen" blaaskapel op te richten. Na enkele repetities wordt Boerenblaaskapel "Tussendoortje" opgericht. Kort na haar succesvolle optreden tijdens het carnaval 1997 ontstond al snel het idee om niet alleen op te treden tijdens het CB-carnaval, maar ook andere optredens aan te nemen.  Sindsdien is “Tussendoortje” als onderdeel van drum en showband Con Brio op feesten en partijen een graag geziene gast.

Het nieuwe uniform in blauw en groen met pet komt op koninginnedag van dat jaar op straat.

Historie10.gif

Taptoe Alphen viert in 1999 het 2e lustrum met een programma van topkorpsen.

Op 27 augustus 2000 geniet Con Brio van het bloemencorso in Blankenberge en carnaval wordt op 26 februari 2001 in Kempen (D) meegevierd.

Drum- en Showband Con Brio heeft sinds september 2008 (Taptoe Alphen) de huidige uniformen in de kleuren rood / zwart met goudkleurige accentjes.